transport ongevallen

Met ongeveer duizend ongevallen op jaarbasis waarbij vrachtwagens betrokken zijn, is er werk aan de winkel. Logistieke bedrijven doen flink hun best om transport ongevallen te voorkomen, toch blijkt het erg lastig om dit aantal terug te brengen. Door eerst te bepalen wat de meest voorkomende transport ongevallen zijn kunnen we naar doelgerichte oplossingen zoeken. Ben jij ooit beland in één van de onderstaande situaties?

1. Zicht op de weg

Een vrachtwagen is een groot voertuig, en je kunt als chauffeur niet geheel rondom kijken. De TU in Delft heeft dit onderzocht, de conclusie was dat een dode hoek alarmsysteem helpt om ongelukken te voorkomen bij vrachtwagens en fietsers. Het heet niet voor niets een ‘dode’ hoek.

2. Rij-assistentie

Over een compleet zelfrijdende wagen zijn de meningen verdeeld, maar niemand zal er bezwaar tegen hebben dat de vrachtwagen zelf op de rem gaat wanneer de chauffeur niet op tijd ziet dat er een file staat. Rij-assistentie wordt steeds beter en hoewel software waarschijnlijk nooit 100 procent nauwkeurig zal worden, hoeven deze gadgets alleen beter te zijn dan de beste menselijke chauffeur … die ook niet onfeilbaar is.

3. Training

Chauffeurs moeten in het bezit zijn van diverse papieren, ervaring is uiteraard ook van belang. Toch zal iedere serieuze chauffeur op de hoogte moeten blijven van de laatste verkeersregels, internationale verschillen en nieuwe technologie. Alleen vertrouwen op de papieren die je jaren geleden hebt gehaald is niet voldoende.

4. Veiligheid moet op nummer één staan

Om transport ongevallen uit te bannen moeten alle betrokken partijen veiligheid op de eerste plaats zetten. Dat geldt voor de vervoerder, voor de chauffeur en uiteraard ook voor de medeweggebruikers. Een deadline missen met een paar minuten kan jouw baas geld kosten, maar dat weegt nooit op tegen een mensenleven. Daarnaast kost een ongeluk ook veel tijd en geld, dus financieel is gevaarlijk rijgedrag ook geen slimme zet.

Met duizend transport ongevallen per jaar in Nederland moeten we samen (dus ook medeweggebruikers) nog hard aan de slag om dit aantal terug te dringen. Want ieder ongeluk is er één teveel.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.