Transport Den Haag

Het Klimaatakkoord van Parijs treft alles en iedereen, het heeft dus ook invloed op transport in Den Haag. Om de aarde minder snel te laten opwarmen worden er diverse maatregelen genomen met als doel de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. Een reductie van 55% in 2030 zal worden gerealiseerd met methoden zoals milieuzones en andere maatregelen. Voor transport in Den Haag is er nu al een project gestart; de Logistieke Hub.

Wat is de Logistieke Hub Den Haag?

De gemeente is in samenwerking met de overheid een project gestart genaamd “Logistieke Hub”. Het doel is een lagere CO² uitstoot te realiseren, en daarnaast de binnenstad veiliger te maken. Door logistieke processen op een meer efficiënte wijze in te richten is het de bedoeling om transport in Den Haag ook goedkoper te maken. De Hub is een centraal punt van waaruit goederen worden verzameld, gebundeld en vervolgens worden geleverd in de binnenstad met zero-emissie oplossingen. In plaats van vrachtwagenverkeer tot aan het centrum, wordt het laatste stukje met andere vervoermiddelen afgelegd.

Voordelen van een centraal afleverpunt

Het Rijk en de gemeente Den Haag hebben een viertal doelen bepaald:

  1. Er moet een besparing komen van 25 ton CO² uitstoot. Dit ligt gelijk aan 175 maal vliegen van Parijs naar Amsterdam.
  2. Er zal een besparing van 135 kg NOx bereikt worden. Dit vertaalt zich naar 380 Volkswagen Passat auto’s die niet alleen van Moskou naar Utrecht rijden, maar ook weer terug.
  3. Er komt 3,4 kg fijnstof minder in de lucht, dit is weer hetzelfde als 100 bestelbussen die 365 dagen rijden.
  4. Het aantal leveringen per dag zal tot 90% minder gereduceerd worden.

Flinke ambities dus, in 2016 is de onderzoeksfase gestart in samenwerking met de TNO, deskundigen en professionals in de logistiek. Daaruit is een aanbesteding gekomen, uiteindelijk zal SimplyMile het project ten uitvoer gaan brengen. In 2020 wordt het project gestart. Dan zal blijken welk effect deze nieuwe koers heeft op het transport in Den Haag.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.