Er zijn mensen die beweren dat het in Nederland helemaal vol ligt met asfalt, er zijn ook mensen die juist vinden dat er nog wel een paar wegen bij mogen komen. Wat zijn eigenlijk de feiten over transport in Nederland? Hier zijn een aantal cijfers die van invloed zijn op de logistieke sector.

Auto

Gemiddeld ligt er voor iedere vierkante kilometer vijf kilometer weg of straat. De dichtheid is in de vier grootste steden dubbel. Dan hebben we het over 125.575 kilometer aan wegdek, waarvan een deel exclusief bestemd is voor fietsers. Veruit het grootste deel is verhard; 113.018 kilometer, en nog 12.557 kilometer onverhard.

In 2017 werd 147,6 miljard kilometer afgelegd door al het gemotoriseerde verkeer samen. 119,1 miljard werd afgelegd door personenauto’s. Het aantal auto’s op de weg groeit flink met 14,3% in de periode 2002-2017.

Trein

In Nederland ligt 2808 kilometer spoor met een breedte van 1,435 meter. De eerste trein reed van Amsterdam naar Haarlem op 20 september 1839. Normaal gesproken rijden de treinen rechts, in de grensstreek wordt er net als in België links gereden.

Vliegtuig

Van de in totaal 28 vliegvelden zijn er 19 met verharde landingsbanen. Slechts twee banen zijn langer dan 3047 meter, veruit de meeste banen zijn korter dan 914 meter. Dit aantal ligt op 2000.

Boot

Dit zijn alle havens en havenplaatsen voor transport in Nederland:

  • Amsterdam
  • Delfzijl
  • Dordrecht
  • Eemshaven
  • Groningen
  • Haarlem
  • Harlingen
  • Hengelo
  • IJmuiden
  • Kampen
  • Maastricht
  • Rotterdam
  • Sint Eustatius
  • Terneuzen
  • Utrecht
  • Vlissingen

Er varen in Nederland 596 vrachtschepen met een capaciteit van minimaal 1000 ton. Er zijn 43 tankers die chemische stoffen vervoeren, 59 containerschepen, 371 cargo schepen en 26 olietankers.

Totalen

In totaal komt er ieder jaar 330.000.000 ton aan goederen transport Nederland binnen. Dat komt neer op zo’n 400 kilo per inwoner per week. Een groot deel hiervan zal naar een internationale bestemming gaan. Het aandeel van de Rotterdamse haven ligt op 75% van alle goederen, maar liefst 98% gaat naar het buitenland.

 

Transport in Frankrijk is van groot belang voor de EU. Het is niet alleen een groot land, het ligt ook op de route naar het zuidelijk deel van Europa. Daarom is het van belang om op de hoogte te blijven van de regels in Frankrijk, die niet altijd overeenkomen met de regelgeving in omringende landen. We hebben enkele rijverboden voor je op een rijtje gezet in deze blog.

Onderstaand overzicht is niet compleet, daarnaast kunnen wetten en regels veranderen. Laat je daarom vooraf inlichten voordat je met transport in Frankrijk aan de slag gaat.

Rijverbod in Frankrijk

Vrachtwagens met een totaal gewicht groter dan 7,5 ton mogen van zaterdagavond 22.00 uur tot zondag 22.00 uur niet rijden. Dit geldt eveneens voor feestdagen. In de dag voor de feestdag begint het verbod om 22.00 uur t/m de feestdag om 22.00 uur.

Er zijn ook enkele dagen in februari, maart, juli en augustus waarin een vakantierijverbod van kracht is. Dit geldt ook voor vrachtwagens met een totaal gewicht groter dan 7,5 ton.

Er zijn uitzonderingen mogelijk, een ontheffing kan worden aangevraagd via de prefectuur van het departement waar het transport in Frankrijk de grens overgaat. Of de locatie waar nationaal de goederen geladen worden.

Andere uitzonderingen:

  • Bederfelijke waren
  • Goederen die direct verkocht worden uit daarvoor bestemde voertuigen
  • Oogst producten
  • Kranten / tijdschriften
  • Levende dieren
  • Luchtvracht goederen die gedekt worden door een luchtvrachtbrief.
  • Verhuis boedel van kantoren of fabrieken in het stedelijk gebied

Voor vervoer van en naar Monaco is een communautaire transportvergunning nodig. Wanneer het goederen uit de EU komen met bestemming Monaco is een douanedocument niet nodig.

De exacte data en tijden worden via het Franse Staatsblad gepubliceerd. Daar staan ook de uitzonderingen in vermeld. Rond Parijs en in de Elzas / Lotharingen zijn additionele rijverboden van toepassing. Bekijk het overzicht in de landen documentatie van Transport en Logistiek Nederland.

Hoewel de regels binnen de Europese Unie voor een deel overeenkomstig zijn, geldt dat niet voor alle regels. Iedere lidstaat kan weer eigen regels maken. Automobilisten in Nederland zijn bijvoorbeeld jaloers op de delen van de Autobahn zonder snelheidslimiet. Maar hoe zit het met transport in Duitsland voor de logistieke sector? Hier zijn een aantal zaken die je moet weten wanneer je internationaal rijdt.

Let op: Regels en wetten voor transport in Duitsland kunnen veranderen, of per gebied anders zijn. Controleer altijd de huidige regels bij de autoriteiten!

Wanneer mag je niet rijden?

Bij vrachtwagens en combinatie trekker-oplegger met een totaalgewicht van 7,5 ton, en voor vrachtwagen / aanhangwagen combinaties van ieder gewicht, is een verbod van kracht op zondag en officiële feestdagen tussen 0.00 en 22.00 uur. Dit verbod is van toepassing op alle Duitse wegen inclusief voertuigen zonder lading.

Voor dezelfde categorie voertuigen is ook een vakantierijverbod van kracht dat loopt van 1 juli t/m 31 augustus. Dit verbod geldt tussen 7.00 en 20.00 op delen van de autosnelweg en een aantal rijkswegen. Er zijn een aantal wegen waar een ontheffing voor mogelijk is, maar alleen onder specifieke omstandigheden.

Binnen de bebouwde kom mag je door de week met een vrachtwagen niet parkeren van 22.00 tot 6.00 uur, en helemaal niet op zondag en officiële feestdagen.

Transport Duitsland gevaarlijke stoffen

Bij transport van gevaarlijke stoffen gelden de voorwaarden zoals deze opgenomen zijn in het ADR. Daarnaast zijn er ook nog bepalingen in de GGVSE die gelden voor bedrijven uit het buitenland bij grensoverschrijdend vervoer van gevaarlijke stoffen. Zorg altijd voor de juiste papieren die je kunt aanvragen bij de Straßenverkehrsbehörde. Ook is er een maximale afstand van 200 kilometer bij dit soort stoffen voor vervoer over de weg. Anders moet het transport via het spoor of over het water gaan.

Er zijn nog meer regels, voorwaarden en verboden voor het transport in Duitsland. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent!