In Amerika strijden democratische deelnemers om de titel van presidentskandidaat. Dit is de persoon die het gaat opnemen tegen Donald Trump in 2020. Een buitenbeentje in deze strijd is Andrew Yang, een ondernemer die voorstander is van een basisinkomen van 1000 dollar voor iedere Amerikaan. Een belangrijke reden voor deze strategie is het verdwijnen van banen die nu nog veel voorkomend zijn. En daarbij legt hij de focus op vrachtwagenchauffeurs. Een transport vrachtwagen zonder chauffeur zal volgens hem niet lang meer op zich laten wachten.

Autonoom rijden

Je ziet al regelmatig Tesla’s rijden waarbij de chauffeur rustig op z’n mobieltje aan het kijken is. Dat mag niet, maar het kan blijkbaar wel. Draadloos bellen, spraakopdrachten geven aan de boordcomputer en voorspellende technologie om druk verkeer te omzeilen is aan de orde van de dag. Hoe lang zal het duren voordat vrachtwagenchauffeurs overbodig zijn geworden? Kandidaat Yang ziet deze beroepsgroep als voorbeeld van een groot aantal personen met vaardigheden die straks compleet overbodig zijn. Heeft hij daar een punt, en zal een universeel basisinkomen daar de oplossing voor zijn? Duizend dollar per maand zonder ervoor te werken klinkt goed, maar dat zal toch niet genoeg zijn om de hypotheek te betalen én eten op het bord te krijgen voor het hele gezin.

Transport vrachtwagen zonder chauffeur

Niet alleen Amerikaanse bedrijven zoals Tesla en Amazon werken aan zelfrijdende trucks, ook de PACCAR groep, waar DAF deel van uitmaakt, is bezig met dit soort ontwikkelingen. Hoewel het wegennet in de Verenigde Staten behoorlijk afwijkt van Europa, zal er steeds meer autonoom vrachtverkeer op de weg verschijnen. Eerst net als bij de huidige rijondersteuning als aanvulling op een chauffeur, maar daarna ook ter vervanging van vrachtwagenchauffeurs. Een transport vrachtwagen zonder chauffeur kan deze beroepsgroep decimeren, met honderdduizenden professionals die zich moeten omscholen. Misschien als monteur van elektrische vrachtwagens? Heb jij een appeltje voor de dorst? De handen voor je ogen houden en ontkennen dat robot chauffeurs eraan komen heeft geen zin, welke stappen ga jij zetten om niet over enkele jaren aan de kant van de weg te blijven staan?

 

Het Klimaatakkoord van Parijs treft alles en iedereen, het heeft dus ook invloed op transport in Den Haag. Om de aarde minder snel te laten opwarmen worden er diverse maatregelen genomen met als doel de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. Een reductie van 55% in 2030 zal worden gerealiseerd met methoden zoals milieuzones en andere maatregelen. Voor transport in Den Haag is er nu al een project gestart; de Logistieke Hub.

Wat is de Logistieke Hub Den Haag?

De gemeente is in samenwerking met de overheid een project gestart genaamd “Logistieke Hub”. Het doel is een lagere CO² uitstoot te realiseren, en daarnaast de binnenstad veiliger te maken. Door logistieke processen op een meer efficiënte wijze in te richten is het de bedoeling om transport in Den Haag ook goedkoper te maken. De Hub is een centraal punt van waaruit goederen worden verzameld, gebundeld en vervolgens worden geleverd in de binnenstad met zero-emissie oplossingen. In plaats van vrachtwagenverkeer tot aan het centrum, wordt het laatste stukje met andere vervoermiddelen afgelegd.

Voordelen van een centraal afleverpunt

Het Rijk en de gemeente Den Haag hebben een viertal doelen bepaald:

  1. Er moet een besparing komen van 25 ton CO² uitstoot. Dit ligt gelijk aan 175 maal vliegen van Parijs naar Amsterdam.
  2. Er zal een besparing van 135 kg NOx bereikt worden. Dit vertaalt zich naar 380 Volkswagen Passat auto’s die niet alleen van Moskou naar Utrecht rijden, maar ook weer terug.
  3. Er komt 3,4 kg fijnstof minder in de lucht, dit is weer hetzelfde als 100 bestelbussen die 365 dagen rijden.
  4. Het aantal leveringen per dag zal tot 90% minder gereduceerd worden.

Flinke ambities dus, in 2016 is de onderzoeksfase gestart in samenwerking met de TNO, deskundigen en professionals in de logistiek. Daaruit is een aanbesteding gekomen, uiteindelijk zal SimplyMile het project ten uitvoer gaan brengen. In 2020 wordt het project gestart. Dan zal blijken welk effect deze nieuwe koers heeft op het transport in Den Haag.