Transport middelen

Wanneer je denkt aan veilig rijden zul je waarschijnlijk als eerste denken aan grote vrachtwagens die door krappe steegjes moeten manoeuvreren. Toch zijn het vaak de transport middelen die er op het eerste gezicht heel onschuldig uitzien waar de meeste ongelukken mee gebeuren. Laten we eens kijken naar enkele interne transport middelen en waar je als chauffeur voor moet opletten.

Elektrische pallet truck

Er is geen enkel apparaat zo populair in een magazijn als de pallet truck. Iedereen rijdt op deze karretjes, met of zonder rijbewijs of certificaat. Lekker crossen en orders picken, maar met de verkeersregels wordt lang niet altijd rekening gehouden. Door die elektromotor hoor je ze ook niet aankomen. Wanneer je bij laden of lossen moet wachten in het magazijn moet je zeker opletten voor pallettrucks.

Meerijden met transport middelen mag niet

Wanneer je van de ene zijde van het magazijn naar de andere zijde moet lopen, bestaat er de kans dat er een vriendelijke magazijnmedewerker je een lift aanbiedt op een pallettruck of ander apparaat. Dat klinkt goed, toch zijn deze apparaten niet bestemd voor personenvervoer, je mag er officieel niet op meerijden. Mocht er iets gebeuren kun je in de problemen komen met de verzekering, neem dit risico dus niet.

Loop nooit onder een hoge orderpicktruck door

Van alle transport middelen in het magazijn is de hoge orderpicktruck misschien wel de meest gevaarlijke machine. De vorken zijn al gevaarlijk als ze laag staan, wanneer er een zware pallet op staat kan dit helemaal een ramp zijn. Op de hoge plekken staan ook de zware dozen, en af en toe valt er eentje naar beneden. Zorg dus dat je op veilige afstand blijft!

Wees altijd op je hoede met transport middelen

Naast deze transport middelen moet je bij laden en lossen ook opletten met kranen, takels en andere rondvliegende materialen. Voor magazijnmedewerkers is dit allemaal gesneden koek, en ze staan er niet altijd bij stil dat er ook minder ervaren personen op de werkvloer staan. Je ziet het, de snelweg is misschien nog wel het minst gevaarlijke deel van de rit als vrachtwagenchauffeur.

Waar je op moet letten en hoe je van A naar B komt, dat is duidelijkt. Maar hoe kom je van Amsterdam naar Breda? Of van Alblasserdam naar Buenos Aires? Er zijn diverse transport middelen waarvan er vaak meerdere opties ingezet worden om de eindbestemming te bereiken. Hier zijn de meest voorkomende mogelijkheden voor extern vervoer:

Externe transport middelen

Ter land, ter zee en in de lucht. Dat zijn in basis de drie opties, die ieder weer diverse mogelijkheden bieden.

Land

  • Vrachtwagen: Een bekende verschijning op de weg. Ze kunnen veel vervoeren, lange afstanden afleggen en rijden zowel in drukke steden als op smalle bergpassen.
  • Trein: Gebonden aan de rails maar wel met een enorme trekkracht. Treinen zijn niet zo flexibel maar kunnen wel enorme hoeveelheden vervoeren.
  • Bestelwagen: Als het kleinere hoeveelheden betreft kan de bestelwagen ideaal zijn. Voor zowel op kleinere als grotere afstanden, en ook zeker geschikt voor bederfelijke waren door bijvoorbeeld koeling te gebruiken. Zonder de noodzaak voor een groot rijbewijs zijn chauffeurs ook eenvoudig te vinden.
  • Fiets / scooter: Tweewielers zijn steeds meer in trek, zeker in drukke stadscentra. Met name als bezorgers voor de horeca, maar ook voor post en kleinere pakketten.

Zee

Het verschil tussen een boot en een schip is feitelijk het formaat. Een boot is kleiner, een schip groter.

  • Boot: Met name voor personenvervoer heel geschikt. Zelfs op kleine rivieren, kanalen en meren inzetbaar.
  • Schip: Voor grotere hoeveelheden wanneer er niet zoveel haast achter zit. Schepen kunnen enorme afstanden overbruggen, je moet er wel geduld voor hebben.
  • Containerschepen: Dit zijn drijvende steden, minder dan twintig van de grootste schepen stoten net zoveel CO² uit als alle auto’s in de wereld samen.

Lucht

  • Vliegtuig: Als het snel op de bestemming moet zijn. De flexibiliteit is hoog evenals de belasting op het milieu.
  • Helikopter: Een exclusieve optie tussen de transport middelen die door de wendbaarheid op plaatsen kan komen waar andere voertuigen niet kunnen komen. Denk aan slachtoffers transporteren bij een ongeval.

Al deze transport middelen samen zorgen ervoor dat goederen over de hele wereld verscheept worden, door alle schakels van de keten op elkaar af te stemmen gebeurt dit efficiënt, snel en betaalbaar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.