loonschaal transport

Niet iedereen verdient hetzelfde inkomen, dat is duidelijk. Maar wat moet jouw salaris zijn en wie bepaalt dat eigenlijk? Er zijn in de logistieke sector standaard salarissen bepaald binnen de CAO, toch geldt de standaard loonschaal voor transport niet voor iedereen. Bekijk een beknopt overzicht op deze pagina.

Welke loonschaal voor transport is voor jou van toepassing?

Er zijn acht schalen bepaald die lopen van A tot H. A is de laagste schaal en H de hoogste. Om te bepalen op welk salaris je recht hebt moet je specifieke details over jouw functie weten. Zo is niet iedere chauffeur hetzelfde, er wordt bijvoorbeeld naar de werkzaamheden gekeken die je zult verrichten. Er is een Boek Functietyperingen die als leidraad genomen wordt om iedere loonschaal voor transport te bepalen. Werknemers kunnen dit zelf niet laten onderzoeken, werkgevers kunnen dit wel door een extern bureau laten berekenen.

Werken buiten de CAO

Het is mogelijk dat een transportbedrijf een afwijkende CAO aanhoudt, dat kan van invloed zijn op het salaris of andere bepalingen binnen het contract. Ga er dus niet zomaar vanuit dat de standaard CAO regels voor chauffeurs ook voor jou van toepassing zijn. Wanneer je diensten als zelfstandig werkend chauffeur aanbiedt gelden sowieso geen CAO regels. Je zult dan zelf een opdrachtovereenkomst moeten bepalen, dat is niet hetzelfde als een arbeidsovereenkomst. Dus geen standaard vakantiedagen, weekend bonus of uitkering bij ziekte. Dat moet je zelf regelen, daarmee ligt een uurtarief voor een freelancer een stuk hoger dan wanneer je in loondienst werkt.

Toch een werknemer?

Let op dat je als ZZP’er niet exclusief voor één opdrachtgever werkt, dan zal de Belastingdienst bepalen dat er een werkgever / werknemer relatie bestaat. En dan geldt het salaris inclusief de bijkomende wettelijke verplichtingen en rechten van de vaste krachten bij het bedrijf. Let daarom altijd goed op bij het maken van een overeenkomst, en neem indien nodig contact op met een specialist.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.