De Inspectie Leefomgeving en Transport ofwel ILT houdt toezicht op veiligheid, zekerheid en het vertrouwen in transport, infrastructuur, milieu en wonen. Deze toezichthouder valt onder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Er werken ruim 1100 personen bij de ILT. Wat doen ze eigenlijk, en wat gaat er veranderen in 2021?
Wat doet de ILT?
De Inspectie Leefomgeving en Transport draagt zorg voor uiteenlopende zaken zoals veilig en betrouwbaar openbaar vervoer, of woningcorporaties te vertrouwen zijn en of je zomaar water uit de kraan kunt drinken. Maar ook de veiligheid wat betreft de dijken valt onder deze organisatie. Daarmee zijn de activiteiten erg ruim, met onderwerpen ook zeker van invloed zijn op de logistieke sector. De ILT fungeert daarnaast als ogen en oren van de staatssecretaris en de minister. Zo informeren ze bewindspersonen over nieuwe ontwikkelingen en mogelijke risico’s. Omdat de inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport de dagelijkse praktijk zien, constateren ze ook waar verbeterpunten liggen.
Inspectie Leefomgeving en Transport vanaf 2021
Er ligt een nieuw koersplan klaar die vanaf 2021 in werking zal treden. Daarbij zullen er scherpe keuzes gemaakt worden, die geënt zijn op een analyse van de voornaamste risico’s die er zijn wat betreft transport, milieu en wonen. Hier zijn enkele risico’s die van toepassing zijn op transport:
- Afvalstoffen die op de verkeerde wijze verwerkt worden.
- Buisleidingen die een onveilige infrastructuur hebben.
- De ongewenste verspreiding van GGO’s (Genetisch Gemanipuleerde Organismen)
- De uitvoering van de milieutaken van de provincies.
- Vervuiling van het drinkwater.
- Aantasten van de bodem, grondwater en oppervlaktewater.
- Bouwproducten en pleziervaartuigen die niet veilig zijn.
- Asbest verspreiding.
- Vrijkomen van stoffen die het klimaat schade toebrengen.
- Onveilige schepen van Nederlandse herkomst of varend in Nederland.
- Uitstoot en/of het lozen van gevaarlijke stoffen in de scheepsvaart.
- Onveilig vervoer per spoor.
Wanneer je meer wilt weten over de Inspectie Leefomgeving en Transport risicoanalyse (IBRA) kun je het rapport lezen via de link.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!